De dagelijkse verzorging voor de huid die gevoelig is voor acne

Dagelijkse Verzorging

Acne is een huidaandoening die, wanneer ze onderschat en onbehandeld blijft, later lastig te behandelen wordt. Daarom is het zo belangrijk om een huid die gevoelig is voor acne goed te verzorgen.

De juiste reiniging

Gebruik een zachte, alcoholvrije cleanser die de huid niet scrubt en dus geen schade aan de huid kan veroorzaken. Was je gezicht twee keer per dag, een keer in de morgen wannee je opstaat en een keer voor het slapen gaan. Wanneer je beschermende kleding draagt, zweet je meer, wat de huid irriteert. In dat geval moet je je huid vaker wassen.

Gebruik je vingertoppen om de cleanser aan te brengen en ook om je gezicht met water te wassen. Een washandje of spons kan de huid irriteren en een uitbraak van acne veroorzaken.

Scrub nooit. Scrubben helpt niet tegen acne, maar maakt het erger. Gebruik bij het wassen lauw water. Wanneer je vet haar hebt is goed elke dag je haar te wassen.

Huidverzorgingsproducten die je moet vermijden

Vermijd scrubben. Alcohol en andere scrubproducten reinigen je gezicht niet van acne. Dermatologen adviseren maskers, toners en peelers niet te gebruiken.

Deze producten verergeren de acne. Wanneer je medicijnen tegen acne inneemt is het helemaal belangrijk deze producten niet te gebruiken – ze reageren slecht op elkaar.

Wees voorzichtig met haarproducten die veel olie en vet bevatten zoals pomades en gel. Gel kan in contact komen met de gezichtshuid en de poriën verstoppen. Verstopte poriën leiden tot acne. Knijp puistjes en meeëters nooit uit.

Het uitknijpen van de meeëters lost het probleem niet op, het verlengt de tijd die de huid nodig heeft zich te herstellen en je loopt het risico dat er littekens achterblijven. Gebruik geen alcohol om je huid te ontvetten. Dat helpt niet tegen acne en irriteert alleen maar de huid. Wanneer je zelfbruiner gebruikt moet je daar direct mee stoppen. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat die huidkanker of melanoma kunnen veroorzaken. Het allerbelangrijkste is dat je je huid zo min mogelijk aanraakt.

Je kunt je handen niet de hele dag superschoon houden. De kans dat je met je handen vuil of bacteriën overbrengt is dan ook groot.

Bescherming tegen de zon

Dermatologen adviseren hun acne patiënten ten alle tijde zonnebrandcreme te gebruiken. Dat voorkomt niet alleen huidkanker, maar zorgt er ook voor dat de huid niet geïrriteerd raakt, zodat er geen acne-uitbraak ontstaat. Breng de zonnebrandcreme aan op alle onbeschermde huid en wees niet te zuinig met het aanbrengen van de crème.

Gebruik een zonnebrandcreme met een beschermingsfactor van minstens 30, die bescherming biedt tegen zowel UV-A als UV-B straling. Zoek zoveel mogelijk de schaduw op en draag voldoende kleding als je je toch langere tijd aan de zon moet blootstellen.

Mobiele versie afsluiten