Honderdduizenden Nederlanders lijden in meer of mindere mate aan huidziekten. Tijdens de pubertijd treedt versnelde haargroei op; de talgklieren moeten overuren maken. Haarzakjes laten huidcellen achter en het talg zorgt er normaal gesproken voor dat de dode huidcellen naar het huidoppervlakte worden getransporteerd. Wanneer de poriën echter verstopt zitten vormt zich een prop van talg en dode huidcellen onder de oppervlakte van de huid. Dit veroorzaakt acne.
De medische term voor een meeëter is “comedo” en het doet zich in twee vormen voor. Een meeëter zonder opening is wit en wordt een gesloten comedo genoemd. Zwarte comedonen zijn open; het zwarte puntje van de hoornprop vult de uitgang van het haarzakje. De kleuren kunnen wat verschillen omdat de huid op licht reageert. Deze comedonen zijn geen vuil. Je kunt ze dus niet met water en zeep wegwassen.
Risico’s en oorzaken van acne
Huidziekten en acne komen vaker bij vrouwen dan bij mannen voor. Dat betekent niet dat mannen niet aan huidziekten kunnen lijden. Niemand weet nog waarom acne over het algemeen tijdens de pubertijd begint en wat er precies de oorzaak van is. Hormonen, in het bijzonder testosteron, speelt waarschijnlijk een belangrijke rol. Ander oorzaken, zoals bijvoorbeeld erfelijkheid, kunnen ook een oorzaak zijn. Wanneer je ouders in hun jeugd acne hebben gehad is de kans groot dat ook jij er last van zult krijgen.
Acne symptomen
Acne kent twee hoofdtypes: ontstoken acne en niet-ontstoken acne.
Wanneer er sprake is van ontstoken acne, is de gesloten witte kop van de meeëter te zien en kun je waarnemen dat er zich onder de kop pus ontwikkelt. Ook ontstaan er vaak rode pukkeltjes. Bij ernstige ontstekingen ontstaan diepe littekens; meestal in het gezicht, de nek, de borstkas, de rug of zelfs in het kruis. Er kunnen ook cysten ontstaan die littekens veroorzaken. Een andere vorm zijn de keloïden; huidweefsel dat zich als een litteken op de huid ontwikkelt. Om de ontsteking te stoppen zijn meestal medicijnen noodzakelijk. In het ergste geval moet er geopereerd worden. In beide gevallen kan niet worden gegarandeerd dat de ontsteking niet terugkeert.
Bij niet-ontstoken acne zie je meestal alleen een paar open en gesloten puistjes in het gezicht. Dit type acne is redelijk goed te behandelen met middeltjes die zonder doktersrecept te koop zijn. Dit type acne komt het meest voor.
Behandeling van acne
Het behandelen van milde acne is relatief eenvoudig en goedkoop. Behandel dus acne voordat het verergert, ook als je er nog weinig last van hebt. Goede middelen tegen acne kun je zonder recept bij de apotheek of drogist kopen.
Kies een middel dat een of meer van de volgende effectieve ingrediënten bevat: zoutzuur, resornicol, zwavel en benzoyl peroxide. Prik niet in de puistjes en knijp ze ook nooit uit. Scrub de huid niet met luffa, maar was je gezicht minstens twee keer per dag met water en zeep.