Acne bij volwassenen: En ik dacht dat alleen tieners acne hadden…

Acne Bij Volwassen Vrouw

Net nu je opgelucht ademhaalt omdat je je tienerjaren door bent gekomen zonder pukkels, krijg je plotseling toch uitslag die op acne lijkt. In eerste instantie denk je dat het wel weer over gaat, maar helaas, na enige tijd kun je er niet meer om heen: Jij bent een van de volwassenen die op latere leeftijd acne krijgt.

Wat kun je doen wanneer de acne op latere leeftijd toeslaat? Gelukkig heel veel. Er zijn steeds meer producten en medicijnen die je kunnen helpen volwassen acne aan te pakken.

Volwassenen acne

Volwassenen acne komt veel voor, maar om de een of andere reden krijgt het minder aandacht dan jeugdpuistjes.

Acne ontstaat als talg niet goed wordt afgevoerd, maar zich mengt met dode huidcellen en verstopt raakt in het haarfollikel. Er zijn witte comedonen, ook wel gesloten comedonen genoemd, dat is acne die onder de huid blijft, en zwarte comedonen, ook wel open comedonen genoemd, die aan de oppervlakte komen.

Wanneer deze comedonen in contact komen met vuil en bacteriën kunnen ze ontsteken, de plek wordt rood en er vormen zich papules, nodules of cysten. Mannen lijden vaker aan acne dan vrouwen en houden er vaker littekens aan over.

Bijna iedereen gelooft dat acne iets te maken heeft met een gebrekkige hygiëne, toch is dat niet waar. Acne wordt veroorzaakt door vele factoren waarvan een onevenwichtige hormoonhuishouding de belangrijkste is. Deze factoren leiden tot een te hoge talgproductie. Andere factoren zijn erfelijkheid, een zwak immuunsysteem en stress.

Wat kun je doen?

Acne genezen is moeilijk en er is nog middel gevonden dat acne in alle gevallen geneest. Er zijn echter wel verschillende methoden om de acne grotendeels onder controle te krijgen.

De behandeling hangt af van de ernst van de aandoening. Bij milde acne kun je met anti-acne producten die je bij de drogist kunt kopen je acne behoorlijk onder controle krijgen. Wanneer je ernstige acne hebt is het aan te raden zo snel mogelijk een dermatoloog te raadplegen.

Milde tot gemiddelde acne

Wanneer je milde acne hebt moet je huidproducten die de huid schuren of peelen vermijden. Producten die teveel alcohol of andere aggressieve ingrediënten bevatten irriteren de gevoelige huid en drogen haar uit. Was je gezicht twee keer per dag met lauw water en slechts een klein beetje milde zeep.

Probeer met je handen van de gevoelige plekken af te blijven. Dat voorkomt dat de al ontstoken plek door nog meer bacteriën wordt aangevallen.

Ernstige vormen van acne

Bij ernstige gevallen van acne moet je contact opnemen met een dermatoloog. Hij kan je niet alleen helpen met de juiste medicijnen, maar je ook vertellen waarom je acne hebt en wat je er het beste tegen kunt doen. Een goed dermatoloog kan je ook helpen met het omgaan met de emotionele aspecten van het lijden aan acne.

Mobiele versie afsluiten