De anticonceptiepil – een wondermiddel tegen acne?

Anticonceptiepil

Er wordt vaak beweerd dat het slikken van de pil acne helpt genezen. Een mythe of zit er misschien een kern van waarheid in?

Acne ontwikkelt zich in het algemeen voor het eerst tijdens de pubertijd. In deze fase komt de hormoonontwikkeling goed op gang en dat leidt tot een hogere talgproductie. Wanneer dit talg zich mengt met dode huidcellen en vuil kunnen de poriën, waardoor de talg moet worden afgevoerd, verstopt komen te zitten. Het resultaat is acne.

Fluctuaties in de hormoonspiegel doen zich niet alleen tijdens de pubertijd voor. Ook tijdens de zwangerschap en de menopauze verandert de hormoonhuishouding. Wanneer je dus op een of andere manier de hormoonhuishouding onder controle zou kunnen houden, zou je acne kunnen voorkomen. Daar komt het idee vandaan dat de pil acne kan bestrijden. De pil heeft invloed op de hormonen in het lichaam.

In de pil zitten kunstmatige vrouwelijke hormonen: estrogen en progestin. Wanneer de eierstokken tijdelijk uitgeschakeld worden, worden onjuiste mannelijke hormonen geproduceerd die vrouwelijke hormonen de kans geven te overheersen.
Risico’s van de anticonceptiepil
Bij sommige vrouwen is de acne verminderd door het slikken van de pil, maar helaas werkt het niet voor iedereen en kan het vervelende bijwerkingen hebben. Er zijn vrouwen bij wie de acne juist erger is geworden toen ze met de pil begonnen.

Wanneer de acne erger wordt is het verstandig met je arts te spreken. Elk type anticonceptiepil is verschillend en bevat verschillende concentraties hormonen. Wanneer je van de ene op de andere soort overgaat verergert de acne vaak.

Wanneer het je lukt om door middel van de pil de acne onder controle te krijgen moet je er rekening mee houden dat het maar een tijdelijke oplossing is. Zodra je ermee stopt komt de acne terug, vaak nog erger dan het was. Daarnaast kent de pil nogal wat onplezierige bijwerkingen en is het niet zonder risico voor de gezondheid de pil lang te slikken.

Alleen wanneer andere acnemiddelen niet helpen zou je de pil kunnen overwegen. Ga altijd eerst met je huisarts praten voor je begint met het slikken van de pil tegen acne.
Wat te doen

Nogmaals, anticonceptiepillen zijn geen medicijn die acne genezen. Het vermindert tijdelijk de ernst van de uitbraken. Houd er rekening mee dat de acne terugkomt wanneer je stopt met het nemen van de pil – en soms erger dan voor dat je begon.

Gebruik de pil nooit voordat je alle andere veilige oplossingen hebt geprobeerd. Je gezondheid zou altijd op de eerste plaats moeten staan, en het slikken van de pil is niet zonder risico. Wat je ook besluit, praat er eerst met een deskundige over, hij of zij kan je uitleggen waarom je de pil wel of niet kunt gebruiken om je acne onder controle te krijgen.

Mobiele versie afsluiten