De zichtbare gevolgen van acne

Acne Littekens

Introductie

Wanneer men het over acne had, dacht men vroeger alleen aan tieners. Er zijn echter ook veel volwassenen die aan acne lijden. Velen van hen hadden geen acne toen ze jong waren, anderen hadden het als tiener maar bij hen verdween het op latere leeftijd. Er zijn ook mensen die hun hele leven aan de aandoening lijden.

Het meest opvallende fysieke gevolg van acne bij zowel tieners als volwassenen zijn de littekens. Deze lidtekens kunnen tot psychische en sociale problemen zoals een negatief zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen leiden. Het komt zelfs wel eens zover dat iemand zich helemaal terugtrekt uit het sociale leven.

Acne littekens Littekens

worden vooral veroorzaakt door de ernstigste vorm van acne, de cyst. Dit is een ontstoken porie onder de huid. De porie is meestal gevuld met pus en is zeer gevoelig. De grote van de cyst kan variëeren. Cysten zijn de belangrijkste oorzaak van littekens op de huid.

Typen acne littekens:

Appelboorlittekens: Dit type litteken heeft de vorm van een ovale of ronde uitholling. Deze uithollingen hebben vertikale stijle wanden. Ze zijn meestal minder dan 0,5 mm. diep.

Glooiende littekens: Deze littekens zien eruit als kleine golfjes op de huid. Ze zijn meestal het gevolg van de aanmaak van nieuw onderhuids weefsel.

IJspriem littekens: Dit type litteken wordt zo genoemd omdat ze zo diep en smal zijn. Ze zijn slechts 2mm breed, maar kunnen tot diep onder de huid reiken.

Hypertrofische littekens: Deze littekens worden ook wel keloïdlittekens genoemd. Er is sprake van weefseltoename op de huidplek waar de ontsteking zat.

Hoe kunne acne littekens behandeld worden?

Het is erg moeilijk iets aan deze littekens te doen. Vooral als men al wat ouder is. De huid veroudert en wordt dunner. Ze vernieuwt zich niet meer zo snel als bij kinderen en tieners. De kans dat de littekens niet meer weggaan is bij volwassenen een stuk groter. In het ergste geval veroorzaakt acne steeds diepere littekens op de huid.

Het is daarom heel belangrijk de acne te behandelen; dit maakt het later gemakkelijker de littekens te verwijderen. Het behandelen van acne is niet moeilijk, maar je moet er wel achterkomen welk type acne je hebt en welke behandeling dus bij jou aan zal slaan. Topische middelen die benzyl peroxide of salicylische zure bevatten zijn effectief bij het behandelen van acne.

Zodra de huid acne-vrij is kunnen de littekens op de volgende manieren worden behandeld:

Het inbrengen van huidfillers

De littekens kunnen gevuld worden met menselijke collagen en vetten. Dit materiaal wordt in de littekens geïnjecteerd. De littekens worden hierdoor minder diep en de huid ziet er weer glad uit. Het nadeel is dat de behandeling herhaald moet worden omdat dit geen permanente oplossing voor het probleem van de acne littekens is.

Laseren

Met een laser wordt een laagje van de huid weggebrand. De nieuwe huid die het oude, weggebrande, laagje vervangt, zorgt ervoor dat je huid er weer jonger en zachter uitziet.

Mobiele versie afsluiten